Takograf! Bazı Firmaları Bekleyen Tehlikeler!

Firmalar, takograf verilerini en geç 90 günde bir, sürücü kartı verilerini 28 günde bir indirmek, 12 ay süre ile saklamak, verileri analiz ederek sürücülerin ihlallerini tespit etmek ve ihlalleri önleyici tedbirleri almak zorundadırlar. Bu sorumluluklar 2010 yılında başlamıştır ve devam etmektedir. Bu verilerin TOBB Takograf veri bankasına yüklenmesi, 2018 yılında gündeme gelmiştir, temel bir sorumluluk değildir. Ancak, temel sorumluluklar unutulmuş, sadece verilerin TOBB takograf veri bankasına yüklenmesine odaklanılmıştır. Bu yaklaşımda araç takip sistemi tedarikçilerinin önemli katkısı bulunmaktadır. Bu yaklaşım sonucu, ilerde firmalar birçok sorunla karşı karşıya kalacaktır.

Son zamanlarda bir çok firma, araç takip sistemi satıcılarının kendilerine; Araç takip sistemi tedarikçisi olarak takograf ve sürücü kartı verilerini indireceklerini, TOBB takograf veri bankasına yükleyeceklerini, araç sahiplerinin başka bir şey ile ilgilenmelerine gerek olmadığını, söylediğini ifade etmektedirler. Ancak, araç takip sistemi satıcıları ile biz konuştuğumuzda, bize ‘’ Ben verileri indiririm, TOBB takograf veri bankasına yüklerim, isterse sistemde 12 ay saklarım, gerisine karışmam’’ demektedirler. Sürücü ihlal yapmış, yapmamış, takografta manipülasyon varmış yokmuş, bizi ilgilendirmez demektedirler. Bazı ATS’lerde takograf verilerini online analiz imkanı vardır, ancak otomatik değildir, sisteme girilip bir insan tarafından analiz yapılması gerekmektedir.

Bu yaklaşımın ne gibi sonuçları olacaktır?

Bazı araçların verileri, anlık olarak gelişen teknik sorunlar nedeni ile indirilememiş olabilir. Firma zaman zaman kontrol ederek, verisi yüklenmemiş takograf veya sürücü varmı kontrol etmelidir.

Yüklenen veriler bozuk olabilir!

ATS takograf verisini indirmiş ve yüklemiş olabilir. Ancak, veri bozuk olabilir,  geçersizdir. Yani, veri yüklenmemiştir.

Firmanızın çalışanı olmayan bir sürücü, sizin aracınızı kullanmış olabilir!

Çalışanınız olmayan bir sürücü sizin aracınızı kendi kartı ile kullanmış olabilir. Siz kontrol edip tespit etmezseniz, sizi,  sigortasız sürücü çalıştırdığınız için mahkemeye vererek tazminat isteyebilir. Verileri analiz ederseniz, bunu zamanında tespit edip tedbir alabilirsiniz.

Dinlenmesi gereken sürücünüz dinlenmemiştir!

Sürücünüzü günlük veya haftalık dinlenme yapması için evine gönderdiniz. Ama, sürücünüz çalıştı.

Sürücüyü sefere gönderdiniz, denetime girdi, günlük veya haftalık dinlenme yapmadığı için   size ve sürücüye yaptırım uygulanır. Sürücü sefere çıkmadan kart verisini indirip analiz ederseniz, bu durumu tespit edebilirsiniz. TOBB takograf veri bankası üzerinde bunu tespit edemezsiniz, araç takip sistemi tedarikçisi bunu size söyleyemez.

Takograf ve sürücü kartı verilerinde, ne yapıldığı belli olmayan süreler!

Sürücü kartı verilerini analiz ettiğinizde, sürücünün ne yaptığı belli olmayan süreler olabilir. Bu sürelerde ne yapıldığını, sürücü kartını takarken elle girebilir. Veya firma etkinlik belgesi düzenleyerek, bu sürelerde ne gibi etkinlik yapıldığını teyid etmeli ve düzenlenen belge sürücüye verilmelidir.  Bunu ancak firma kendisi yapabilir, araç takip sistemi tedarikçisi yapamaz.

Sürücü kasıtlı olarak  takografa yanlış bilgi girebilir!

Sürücü daha sonra açacağı tazminat veya fazla mesai ücret davalarını  düşünerek, gerçekte dinlendiği süreleri çalışma olarak  (diğer çalışma, hazır bekleme)   girebilir. Firma, verileri aylık olarak analiz ederek incelemezse bunu tespit edemez. Daha sonra yüksek tazminat davaları ile karşı karşıya kalabilir.

Verilerin içeriği incelenmediği için karşılaşılan sürprizler!

Mahkemeler veya polis sizden veri istediğinde, verileri analiz edip incelemeden gönderdiğinizde sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. İnceleyip gönderirseniz, sürprizlerden kurtulabilirsiniz. Bu incelemeyi yaptığınızda, veriyi göndermek veya göndermemek arasında bir tercih yapmanız gerekebilir.

Bunlar karşılaşabileceğiniz sorunlardan sadece bazıları. Şimdi, verileri analiz etmeye ihtiyacınız var mı, yok mu tekrar düşünün!

Bilal Yeşil

Taşımacılar

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.