Takograf, TOBB Duyuruları

TOBB Sayısal Takograf Uygulama ve Analiz Merkezi tarafından yayınlanan iki duyuru,  yanlış anlaşılmaya müsait  ve konu ile ilgili mevzuata aykırı olması ile dikkati çekmektedir.

 

 

DUYURU 1;

Veri Gönderme Yükümlülüğüyle İlgili Değişiklik!

21.11.2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandığı üzere, Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 40. maddesinin 31. fıkrasında yapılan değişikliğe göre;

Yetki belgesi sahipleri, sayısal takograf kullanılması zorunlu olan ve yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı bulunan taşıtları için sayısal takograf ünitelerindeki verileri, taşıtların trafiğe çıktığı tarihten itibaren 3’er aylık dönemler halinde elektronik ortamda arşivlemek ve bu veriyi takip eden ay Bakanlıkça belirlenen kart verme otoritesine göndermek zorundadır. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine 2 uyarma verilir.

Söz konusu zorunluluk, yurtiçi ve uluslararası taşıma yapan yetki belgesi sahipleri için 01/01/2024 tarihine kadar ertelenmiştir.

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

TOBB STAUM

 

 Bu metne göre 1 Ocak 2024 tarihine kadar ertelenen hususlar şu şekildedir;

Her üç ayda bir takograf verilerinin indirilmesi,
İndirilen verilerin arşivlenmesi,
İndirilen verilerin her ay TOBB’a yüklenmesi,
Verileri yüklemeyenlere 2 uyarı cezası verilmesi,

İlk iki konu, yürürlükteki mevzuat gereği,  Uluslararası nakliyatta çalışan firmalar için AETR sözleşmesi, takograf cihazları yönetmeliğ ve  Karayolları trafik yönetmeliği düzenlenmiştir. Bu nedenle, bir duyuru ile değiştirilmesi mümkün değildir. Yurtiçi nakliyatta çalışan firmalar için ise,  Takograf cihazları yönetmeliği ve Karayolları Trafik Yönetmeliği ile düzenlenen konulardır. Sadece verilerin TOBB’a yüklenmesi ve uyarı cezası verilmesi UAB yetkisindedir. Firmalar sorun yaşamak istemiyorlarsa, takograf verilerini en geç 90 günde bir, sürücü kartı verilerini 28 günde bir indirmeye ve 12 ay süre ile arşivlemeye devam etsinler.

Karayolu Taşıma Yönetmeliği değişikliğine bakıldığında, ertelenen hususun da  sadece uyarma cezası verilmesi olduğu açıkça anlaşılmaktadır. İlgili maddeler son şekli  ile aşağıdadır.

Madde 40, (31) nci fıkra:

(31) Yetki belgesi sahipleri, sayısal takograf kullanılması zorunlu olan ve yetki belgesi eki taşıt belgesinde kayıtlı bulunan taşıtları için sayısal takograf ünitelerindeki verileri, taşıtların trafiğe çıktığı tarihten itibaren  üçer aylık dönemler halinde elektronik ortamda arşivlemek ve bu veriyi  takip eden ay Bakanlıkça belirlenen kart verme otoritesine göndermek zorundadır. Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine  2 uyarma verilir.

 

Geçici  Madde:2, (1) fıkra, e)  bendi;
40  ncı maddesinin otuz birinci fıkrasının son cümlesi  1/1/2024 tarihine kadar, uygulanmaz.

Söz konusu son cümle ise; ‘’Bu fıkraya uymayan yetki belgesi sahiplerine  2 uyarma verilir’’ şeklindedir.

Kısaca, TOBB yaptığı duyuru ile yönetmelik değişikliğini doğru şekilde yorumlamamıştır. Duyuru doğru bilgiler içerecek şekilde düzletilmediği takdirde,  sektörde yanlış anlamalara ve ciddi yasal ve idari çatışmalara neden olabilecektir. Firmalar , bu durumda, kendi değerlendirmelerini yapmak, duyurulara değil  sözleşme, kanun ve yönetmeliklere uyacak şekilde hareket etmek zorundadırlar.

 

DUYURU 2:

Yetki belgesi sahiplerinin dikkatine!

Birliğimiz bünyesinde 2010 yılından bu yana Sayısal Takograf Sistemi (STS) kapsamında kullanılmakta olan STAUM uygulama yazılımında gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda yürüttüğümüz güncelleme çalışmalarının sonuna gelinmiş durumdadır.

Sözkonusu yeni STAUM yazılımının 2021 yılı ilk çeyreğinde devreye alınması hedeflenmektedir. Bu sebeple,

    Halihazırda kullanılmakta olan şirket kartlarının geçerlilik sürelerinin bitmesini takiben, yeni talep edilecek kartlardaki kart numaraları eski kart ile aynı olmayacak, değişecektir.

    2020 yılı ve öncesinde ödemeleri tamamlanan şirket kartı başvuruları için Odalardaki süreçlerin bir an evvel tamamlanması gerekmektedir.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından, Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 5. Maddesi kapsamında verilmiş olan yetki belgeleri ile ulusal ve/veya uluslararası karayolu ile yük ve yolcu taşımacılığı yapan ve takograf muafiyetinden faydalanmayan ticari araç sahibi şirket veya şahıs işletmelerinin menfaatleri gözetilerek, halihazırda kullanmakta oldukları şirket kartları ile aşağıda maddelenen hususları yerine getirmeleri tavsiye edilmektedir.

    Yetki belgesi sahiplerinin kullanmakta oldukları şirket kartları ile kilitledikleri taşıt verilerini kartlarının geçerlilik sürelerini takip ederek, kart geçerlilikleri dolmadan veri kaybına neden olmayacak şekilde indirmeleri gerekmektedir.

•   Yetki belgesi sahiplerinin kullanmakta oldukları şirket kartlarının geçerlilik sürelerinin dolması halinde, talep edilen yeni kartlardaki numaraların değişecek olması nedeniyle indirilmeyen veriler için veri kayıplarıyla karşılaşılmamasını teminen, bu sürecin yakından takip edilmesi önem arz etmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

TOBB STAUM


Dijital takograf kartlarının nasıl hazırlanacağı ve kart numaralarının nasıl verileceği AETR sözleşmesi ve takograf cihazları  yönetmeliği tarafından düzenlenmiştir.Bu teknik düzenleme, AB, AETR ve milli mevzuatta birebir aynıdır ve  AETR sözleşmesine taraf olan 51 ülkede , uyumluluk nedeni ile, aynı olmak zorundadır.

Söz konusu mevzuata göre, bir firma aktif olarak faaliyete olduğu sürece, 16 haneden ibaret olan şirket kartı numarasının ilk 13 hanesi aynı kalmak zorundadır. Değişen sadece son 3 hanedir. Bu nedenle, duyuruda yapılacağı belirtilen düzenleme, yani , yenilenen şirket kartlarında  ilk 13 hanenin de değiştirilmesi, yürürlükteki mevzuata uygun değildir. Duyuruya rağmen, firmalar teknik ve operasyonel zorluklar  nedeni ile muhtemelen bazı verilerini kaybedebileceklerdir. Bu nedenle bazı yaptırımlara da mazur kalabilirler. Bunun sorumluluğu kime ait olacaktır?

2010 yılından beri, takograf  konusunda yazdığım yazılarla gördüğüm yanlışlar, alınması gereken tedbirler , firmaların  ve diğer paydaşların sorumlulukları konusunda sektörü ve kamuoyunu bilgilendirmeye çalıştım. Ne kadar faydalı oldu bilemiyorum. Artık, bazı konularda  tekrarlar başladı. Bu nedenle , çok zorunlu bir neden olmadığı sürece, yazılarıma ara vermeye karar verdim. Herkesin yaptığı gibi işime daha çok zaman ayırmayı düşünüyorum. Bana sayfalarını açarak, yazma imkanı veren taşımacılar ailesine teşekkür ederim. Herkesin yolu açık olsun.

Bilal Yeşil

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.