Göksal Purtuloğlu

Göksal Purtuloğlu

Ö.H.O (Ticari araçlara) zorunlu trafik sigortası şoku

Trafik kazalarının çoğalması nedeniyle, sigorta şirketleri bir dizi önlemler almaya başladı. Özellikle büyük araçların yıl içerisindeki hasarları sigorta şirketlerinin kazançlarına ciddi şekilde sekte vurdu.

Devletin, Zorunlu Trafik Sigortasındaki fiyat ayarlamasını sigorta şirketlerine bırakmasından sonra sigorta şirketleri arasında ciddi fiyat farklılıkları oluştu. Bu yıl içerisinde yeni tescil 31 ve üzeri koltuk sayılı otobüslerde (Ticari araç Ö.H.O)Zorunlu Trafik Sigortası 2 bin 900 ile hasara göre 23 bin 000 Lira’ya kadar farklılık göstermektedir. Aracınız yeni tescil olursa 2 bin900 ile 3 bin 500 arası her hasara göre ilk hasarda yüzde 20, ikinci hasarda yüzde 40, üçüncü hasarda yüzde 60 artırım göstermektedir. Buna binaen araç hasar yapmazsa, birinci yıl yüzde 10, ikinci yıl yüzde 15, üçüncü yılda yüzde 20 oranında hasarsızlık indirimi kazanıyor. Bu da en düşük 2 bin 700 Lira’ya denk gelmektedir.

Bazı sigorta şirketleri ise bununla yetinmeyip bir yıl içerisinde üç kez hasar yapan aracın ya “sigortasını iptal ediyor” ya da “seneye sigortanız şirketimiz tarafından yenilenmeyecektir” uyarısı yapıyor. Fiyatlar bu şekilde yükselirken bazı acenteler ise portföy genişletmek için usulsüz sigorta yapmanın yolunu seçiyor. Bu acenteler 31 ve üzeri olması gereken koltuk sayısını 31 altı göstererek yani otobüs yerine midibüs (yarım otobüs) sigortası keserek poliçe fiyatını düşük gösteriyor ve durum ilk bakışta müşteriye cazip geliyor. Ama bir kaza sonucu gerçekler meydana çıktığı zaman hasarın ödenmemesi gibi ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalınıyor. Bu yolu seçen acentelere karşı tüm otobüsçü esnafını uyarıyoruz.

İkinci bir ve Ticari araç Ö.H.O esnafının üzerinde önemle durması gereken mesele; aracınız hasar yaptığı zaman şayet kazada suçluysanız ve hasarınız şu an itibarı ile birinci hasarda yaklaşık 4 bin 200 ikinci hasarda 6 bin 500 üçüncü hasarda 9 bin 600 dört hasar ve üzeri 10 bin ile 23 bin TL arası değişen farklılıklar oluşmaktadır. (bu fiyatlar aşağı ve yukarı çok az farklılıklar gösterebilir) Bundan dolayı araç sahibiyle anlaşma yoluna gitmeniz menfaatiniz icabı olacaktır. Araçları koruma altına almak için yapılan kasko poliçelerinde de bu tür değişmeler yaşanmaktadır. İlk yıl yaptığınız kaskonuzda yüzde 30, ikinci yıl yüzde 40, üçüncü yıl yüzde 50, dördüncü yıl yüzde 60, beşinci yıl yüzde 65 olmak üzere hasarsızlık indirimi hakkı kazanılıyor. Şayet aracınız kazada suçlu ise bazı sigorta şirketlerinde hasarsızlığınız yüzde 40′a düşüyor. Bazı şirketler ise hasarsızlığınızı sıfırlıyor. (Bu yıla kadar tüm sigorta şirketlerin de yüzde 65, yüzde 50, yüzde 40 oranında gerçekleşiyordu). Uygulamayı sigorta şirketleri kaldırdı. Bunun için kaskolarda da yaptığınız hasarlar poliçelerinizde ciddi artışlara yol açabiliyor. Bundan dolayı kaskolarda da belli bir limit altındaki hasarları araç sahiplerinin kendilerinin karşılaması kendileri açısından daha avantajlı bir durumdur. Bu konular hakkında detaylı bilgi almak için (0212) 255 78 74 nolu telefonu arayabilirsiniz.

NOT: Sayın ticari araç ve Ö.H.O işletme sahipleri bu yazıyı 1 yıl içinde düzenleyerek ikinci kez yayınlıyorum. Bundaki sebebim zorunlu trafik sigortalarının aşırı fiyat artışıdır. Bunun yanında sizleri uyarmaktır. Araçlar hasar yaptığı zaman hasar küçük olduğundan şoförler çoğu zaman araç sahibini aramıyor veya kaza tutanakları gelişi güzel dolduruyorlar bir anlamda suçu kabullenmiş oluyorlar oysaki hasar anında anlaşma zeminine gidilse küçük bedellerle hallolabilecek. Bilmiyorlar ki bu hasarlar araç zorunlu trafik sigortası yapılacağı zaman tramer yoklamasında karşımıza çıkıyor ve büyük fiyat farklılıkları içeriyor.

Saygılar sunuyorum.

Göksal Purtuloğlu
Ulaşım Sigorta Aracılık Hizmetleri
(0212)2557874
purtuloglu_61@hotmail.com

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum