Turksped’in Ahmet abisi

Bugünkü konumuz, bu mesleği çok severek icra etmiş, Bir firma ile ismi özdeşleşmiş rahmetli Sayın Ahmet Kartal, Turksped'in Ahmet Abisi.(Aynı Koç’un Can’ı gibi)

Normal bir mesai günü, sabah saat 08.30–08.45, Yenibosna’da ki Turksped idari binasından bir kartal girer, girişe göre, sol tarafta ithalat dept., sağ taraf ihracat dept. ve filo servisi görev yaparlar ve Davudi bir ses her iki tarafa da “Günaydın bayanlar ve baylar” diye seslenir, Bir kısım çalışanlar yanıt verir, “Günaydın” der, bir kısmı yanıt vermez, o Kartal'da ikinci katta bulunan odasına giderken kendi kendine, “Ulan hale bak, amma insanlar var, bir günaydını bile insandan esirgiyorlar” diye konuşur. İşte bu ses ve sonrasındaki yorum Turksped’in Ahmet abisine aittir.

İkinci Dünya Savaşının, tüm Avrupa’yı Dünyayı sardığı bir dönemde, 1941 senesinde İstanbul’da dünyaya gelen bu büyüğüm eğitimini, İkinci Dünya Savaşı sonrası, soğuk savaş döneminde, Avusturya Lisesi’nde 1961 ‘de tamamlamış. Duru, akıcı, net Almanca konuşma ve yazma yeteneğini bu dönemin bu çok iyi eğitim kurumunda edinmiş ve daha sonrada Avusturya’da ilerletmiş. Almanca lisanının yanına, İngilizce lisan bilgisini de eklemiş ve 1971 senesinde çok severek icra ettiği Uluslararası Nakliye sektörüne Turksped AŞ firmasında adımını atmıştır. Karaköy’de ki merkez ofiste, 1980’li senelerin başlarında, Yenibosna’da ki İdari bina, garaj, ihracat depolarının inşaatı bittikten sonrada, Merkez Ofis Yenibosna’ya taşınır.

Tek Merkez Ofis 'den, 1980’li senelerde İzmir-Ankara-Adana büroları açıldıktan, çok bürolu yaşama geçildikten sonra, genelde bürolar ile günlük operasyon konusunda, planlama, dizposizyon konusunda, iletişim Ahmet ağabey üzerinden yürürdü... Günlük rutini sırası ile (O dönemde Turksped, Danzas Grubu ile partnerlik yapar idi) Danzas-Koln... Frankfurt-Hamburg aranır, görüşmeleri yapar, o arada Uzun Marlboro sigarası elinde, yakmamaya özen gösterir, ilk kahve ile birinci sigara yakılır, daha sonra birinci kata iner, kara kaplıya bakar (Disposizyon defteri), ve tekrar odasına çıkar, büroları arar, günü toparlardı...

Türk nakliye sektöründe, tabii ki çalıştığı kuruluş ile birlikte bazı ilklere imzasını atmıştır. 

Kamyon + Gemi ( İstanbul+İzmir > Bremen)   ABD-New York
Kamyon + Uçak ( İstanbul + İzmir > Frankfurt-Koln) ABD-Newyork

Bu operasyonlarda, başlangıcında, takibinde, önemli görevleri üstlenmiştir. Turksped’in, 90’li senelerde, sürekli olarak gelişim gösterip, Türkiye ve Avrupa pazarında hatırı sayılır bir noktaya gelmesinde, şüphesiz Sn. (Rahmetli) Ahmet Ağabeyimizin payı çok büyüktür.

İnsanda uyandırdığı inanılmaz güven duygusu, babacan tavrı, hafif de olsa argo ve aymaz üslubu, icra ettiği meseleye olan aski, tabii ki ustun deneyimi ile bir Genel Müdür değil, başınızın sıkıştığında her konuda, koşup gidip başvuracağınız, derdinizi anlatabileceğiniz bir ağabey... Bende tüm (onunla birlikte çalışma bahtiyarlığına erişmiş) Turksped'li arkadaşlarım gibi, bilgi ve deneyimlerinden faydalandım, 8 sene birlikte çalıştık. Çabuk kızsa da, hemen en kısa zamanda gönül almasını bilen, bilgiye, tecrübeye çok değer veren bu Sayın Ağabeyimiz, aramızdan çok genç yaşta ayrıldı, 1996’da yağmurlu bir gün toprağa verdik.

Sayın Kartal gibi, her daim coşkuyla çağlayabilmek, erkenden hayatın arka bahçelerine çekildiğinde, ardından bunca güzel söz bırakabilmek…

Ve ''en gerektiği anda'' ıslak ağaçların yanından geçen adam, hayır duaları ile uğurlanır sonsuzluğa. Yinede sormadan edemiyor insan: “Niye iyiler önce gider?”

Toprağı bol, ruhu şad olsun…

8 Ağustos 2008 ölümünün 12. sene-i devriyesidir.

Nazmi ÖZCAN

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.