Lojistik mezunlarının hayallerine ne oldu?

TÜİK, 06 Mart 2013 tarihinde yayınladığı “Hanehalkı İş Gücü” haber bültenin eki olarak "En son mezun olunan okul ve mezun olunan alana göre işgücü durumu, 2011-2012”verisini de yayınladı.

Lojistiğe (Türkiye’de ulaştırma ve nakliye odaklı lojistiğe) geleceğin mesleği gözüyle bakılırken, buna yönelik eğitimleri veren birçok bölüm açılırken ve bu bölümlere her yıl yaklaşık 5 bin yeni lojistik çalışanı adayı girerken, birçoğu mezun olurkenbu mezunların hayallerine ne oldu?


TÜİK, 06 Mart 2013 tarihinde yayınladığı “Hanehalkı İş Gücü” haber bültenin eki olarak “En son mezun olunan okul ve mezun olunan alana göre işgücü durumu, 2011-2012”
verisini de yayınladı.

Bu çalışma ile FOET-1999 & Eğitim ve Öğretim Alanları Sınıflaması’na (1) göre yüksekokul ve fakülte disiplinleri bazında mezun olanlara ait işgücü, işsizlik ve istihdam
istatistikleri verilmektedir.

Bunlardan biriside “Ulaştırma hizmetleri ve çevre koruma” disiplininden mezun olan öğrencilere yönelik işsizlik ve istihdam verileridir.

“Ulaştırma hizmetleri ve çevre koruma” mezunlarının işsizlik oranı,2011’e göre 6 puan artarak diğer disiplinlerin mezunları içinde en yüksek artışı göstermiş (2009’da % 20.6, 2010’da % 10.5, 2011’de % 11, 2012’de % 17), Sanat ve Gazetecilik & Enformasyon’dan sonra İmalat & İşleme ile birlikte en çok işsizlik oranının olduğu mezunlar grubudur.

“Ulaştırma hizmetleri ve çevre koruma” mezunlarının istihdam oranı,2011’e göre 5 puan azalmıştır. (2009’da % 67.7, 2010’da % 7.5, 2011’de % 76.2, 2012’de %70.7). Yani, bu bölüm mezunları, işten bir şekilde ayrılıyor hem de artan bir hızla?) Rakamlar, lojistikte ile ilgili bölümlerden mezun olanlarda işsizlik oranının artırdığını ve istihdam oranının azaldığını gösteriyor

Bu gençler, iş bulamıyor mu?

Bu gençler, daha az mı istihdam ediliyor?

Lojistik ile ilgili faaliyetlerde iş olduğuna yönelik olumlu algı var, lojistik hakkında birçok olumlu yazı çıkıyor, birçok yükseköğretim kurumunda lojistik ile ilgili bölümler açılıyor. Sorun nerede? Rakamlar, niçin bunu göstermiyor.

Yoksa lojistik çevresi (lojistik firmaları ve lojistik faaliyetleri yapılan diğer sektörleri, bu gençleri yeterli görmeyip başka disiplinlerden gençleri mi istihdam ediyor?
Bu durumda; iğneyi kime batırmak gerekir?

Öte yandan; rakamlara dikkatli yaklaşmak gerekir. Zira; çevre koruma, Ulaştırma ile birlikte incelenmiş ve lojistik mezunlarının hayalleri, hala canlı olabilir. FOET’te “Lojistik Yönetimi”, “Sosyal bilimler, İş ve Hukuk “ ana başlığı “İş ve Yönetim” başlığı alt başlığı altında incelenmiş.

NOT: Bu yazıya son noktayı koyduğumda Sayın Ertuğrul Tarhan’nın taşımacılar.com’da yayınlanan 12 Mart 2013 tarihli “Lojistik Mühendisliği/Lojistik İşletme Mühendisliği” başıklı yazısının bağlantısı geldi ve okudum. Bu yazı, benim “sanırım bir sorun var” ve “lojistik mezunlarının yerine başka disiplinler seçiliyor” düşüncelerimi güçlendiriyor.

Lojistik akademisyenleri ve lojistik ile ilgili olan özel sektör, bu sorunu incelemelidir.

(1)Öğretmen eğitimi ve eğitim bilimleri, Sanat, Beşeri bilimler, Sosyal bilimler ve davranış bilimleri, Gazetecilik ve enformasyon, İş ve yönetim, Hukuk, Yaşam bilimleri, Fizik bilimleri, Matematik ve istatistik, Bilgisayar, Mühendislik ve işleri, İmalat ve işleme, Mimarlık ve inşaat, Tarım, ormancılık ve balıkçılık, Veterinerlik, Sağlık, Sosyal ve kişisel hizmetler, Ulaştırma hizmetleri ve çevre koruma, Güvenlik hizmetleri.

Oruç KAYA 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.