Dijital Takografınız kaçıncı nesil olmalı?

 Son zamanlarda,  AB ülkelerine giden firmalar  2 nci Nesil dijital takograf takmadıkları için  yaptırıma maruz kalmaktadırlar. Yurtiçinde de bu konuya pek dikkat edilmediğine, zaman zaman şahit oluyoruz. Bu nedenle, konuya açıklık getirmek istedik.

Dijital takograf nesilleri nedir?

1 nci Nesil dijital takograf; AB’de  yeni  tescil edilen araçlarda dijital takografın zorunlu olduğu Mayıs 2006 tarihinden, 2 nci nesil dijital takografların zorunlu olduğu  15 Haziran 2019  tarihine kadar  yeni tescil edilen araçlara takılan ve halen ülkemizde (AETR sözleşmesine taraf ülkeler) kullanımda olan dijital takograflardır.  3 farklı sürümü vardır. Yerli üretim Aselsan ve Pars markalarının tüm sürümleri 1 nci nesil, 3 ncü sürüm’dür.

2 nci Nesil dijital takograf (Önceki tanımı smart / Intelligent takograf);

Takograf Nesli

Araç tescil tarihi

VDO DTCO 1381

STONERIDGE

SE5000

EFAS

ACTIA 

ASELSAN

STC-8250

PARS

DT-101

1 nci nesil

1 Ekim 2011 öncesi

V 1.3U ve öncesi

V 7.2 ve öncesi

Efas 3

Smartach

-

-

1 Ekim 2011-1 Ekim 2012

V 1.4

V 7.3 Exact

Efas 4 V1

-

-

-

1 Ekim 2012 sonrası

V 2.0 ve üstü

V 7.4  Exact ve üstü

Efas 4 V2

-

Tüm sürümleri

Tüm sürümleri

2 nci nesil

AB’de 15.06.2019 sonrası

V4.0 ve üstü

V 8.0 ve üstü

Efas 5.0 ve üstü

-

-

-


 1 nci  ve 2 nci nesil dijital takograf sürümleri , araç tescil tarihine göre kullanımı;AB ülkelerinde 15 Haziran  2019 tarihinden sonra, yeni tescil edilen araçlarda kullanılması zorunlu olan dijital takograflardır. Halen iki sürümü bulunmaktadır.

AB ülkeleri 15 Haziran 2019 tarihinden sonra yeni tescil edilen araçlarda  2 nci nesil dijital takograf 1 nci sürüm kullanmaya başlamışlardır. 21 .08.2023 tarihinden itibaren ise  2nci nesil 2 nci sürüm  kullanmaya başlayacaklardır. AB ülkelerinde 31.12.2024 tarihinden itibaren ise, tüm uluslararası nakliyatta çalışan araçlar (2,8 ton üstü) 2 nci Nesil 2 nci sürüm takograf takmak zorundadırlar.

An itibarı ile, 2 nci nesil dijital takograf kullanımı, sadece AB üyesi ülkelerde zorunludur. Bu takografların AETR sözleşmesine taraf ülkelerde de kullanılması için müzakereler devam etmektedir. Müzakerelerin sonuçlarına göre, AETR ülkeleri 2026 veya 2028 yılında 2 nci nesil dijital takografları uluslararası nakliyatta çalışan araçlarında kullanmaya başlayacaklardır. Bu nedenle , o zamana kadar  Türk araçları 2nci nesil dijital takograf takmak zorunda değildir. Ayrıca, yürürlükteki milli mevzuat gereği 2 nci nesil dijital takogaf takılı araçların tescili de yapılmamaktadır. Bunun dışında, 2 nci nesil dijital takograflara ülkemizdeki takograf servisleri hizmet verememektedir. Servis kartlarının değişmesi, uygun servis ekipmanlarının tedarik edilmesi gerekmektedir. AETR sözleşmesi henüz değiştirilmediği için, ülkemiz  2 nci nesil dijital takograflarla uyumlu kartları basamamaktadır.

Sonuç olarak; AETR sözleşmesine taraf ülkeler (Türkiye AETR sözleşmesine taraf ülke kategorisindedir)  2 nci nesil takografları kullanmak zorunda olmadığı gibi, 2 nci nesil dijital takograflara hizmet verecek altyapıda yoktur (Takograf kartları, yetkili servisler ve servis ekipmanları).  2 nci nesil dijital takograf takılmadığı gerekçesi ile yaptırım uygulanan firmalar itiraz etmeli ve  bu durumu  ayrıca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na da  bildirmelidirler.

 

Bilal Yeşil

 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.